Nya kunskaper och många erfarenheter.

Då är vi på väg söderut igen efter en helt förfärligt blöt och tråkig sommar vädermässigt. Alla klagade på att grundvattnet blivit lågt och vi skulle spara, spara på vattnet, men med regn var och varannan dag hela sommaren är det inte något större bekymmer längre.

I våras blev det en del barnpassning i maj då lilla ”loppan” inte fick plats på förskolan förrän i augusti. Mormor, farmor och faster turades om tillsammans med föräldrarna. Blev riktiga mysdagar där vi kunde göra mycket roligt tillsammans.

Kristi himmelsfärdshelgen hade Caravan club stor husvagns/husbils träff i Simrishamn med 300 platser på Korsavads friluftsområde. Dessutom var det fullbelagt på campingen och sen kom många sommarstugeägare ut för att ställa iordning inför sommaren. Konstigt att inte Österlen tippade ner i havet. Tänk er bara att ha cirka 100 personer före sig i kön i fiskaffären, blev ingen fisk där utan vi körde till Kåseberga istället där var bara 15 före i kön. Lite rökt sill med grovt bröd blev det till lunch och sen hade vi lite annan fisk till olika måltider.

Vi hade varit inne för att byta däck på husvagnen innan träffen men vi hade missförstått varandra och vår handlare tyckte att 25 mil kunde vi utan vidare köra och återkomma till hösten innan vi skulle lämna Sverige. Vi körde till Simrishamn, var på den trevliga träffen och på väg mot Tydingesjöns camping i Broby så fick vi däcksexplosition strax innan Degeberga och efter en liten stund började det ryka från det främre däcket på insidan av husvagnen. Något 100 tal meter längre fram var där en väg in till en gård där vi svängde in, om inte annat skulle vi ju kunna stå där till dagen efter för att tag på ett reservhjul. Men döm om vår förvåning när där svängde in en bil som kom från Degeberga, mannen kom fram och tittade och undrade om vi behövde hjälp? Han och sonen hade en liten bilverkstad och där hade de begagnade däck så vi fick hjälp med ett något lite för stort däck pålagt, balanserat och monterat så vi kunde ta oss till Tydingesjön. Husvagnen gick lite som en äggsjuk höna men vad gjorde det när vi nu har fått på 4 nya däck och resan går söderut igen.

Vårt sommarparadis hade bytt ägare till denna säsong. Pia & Stefan samt Danne Stråhed är de nya ägarna, men de vill fortsätta att driva campingen som förra ägarna Sven & Ann-Marie gjort i många år. Det vi haft mer av i år är allsångskvällar med gästartister så som Lasse Sigfridsson, Olle Jönsson, Kicki Danielsson, Lena Pålsson & Monia Sjöström med flera. En av kvällarna var bara Danne uppe och underhöll oss tillsammans med sin orkester. Vi hade regnkläder och paraplyer med oss och blev inte allt för blöta.

6 aug allsång

Vi har haft besök av vänner från Danmark i augusti som när de kom fick uppleva mc-träff på torsdagskvällen, en stor spelmansstämma på helgen och bil-café på tisdagskvällen innan de fortsatte till hästtävlingar i Göteborg. Dessutom hade vi en av de få dagarna med riktigt härligt väder och då passade vi på att åka på flottfärd på Helgeå vid Denningarums gård inte så långt från oss på campingen. Vi var åtta stycken som hade en härlig eftermiddag med ostbricka och lite gott att dricka för dem som inte körde.

Vi lämnade in vårt förtält till tvätt när vi kom hem i maj och fick tillbaka det efter ca 14 dagar rent och fint med lagade sömmar och impregnerat. Tältet hade ju varit uppe sju (7) säsonger räknat på somrarna i Sverige och vintrarna i Spanien, men nu ser det nästan lika förfärligt ut som när vi lämnade det. Hann ju aldrig torka ordentligt och bäcken bakom vår vagn torkade inte ut denna sommar. Kom dock ner med torra sidor och taket fick till vårt förråd för att torka innan vi packade in det i sin väska och nu ska det upp igen om någon vecka.

Vi kommer att ta en lugn nerresa och hoppas på att vädret inte är allt för blött och besvärligt söderut. Luxemburg och Frankrike har ju haft sin beskärda del av regn och oväder den senaste tiden. Spanien har fortfarande ganska varmt med 27 -28 grader på dagarna och något svalare om nätterna så det kanske finns anledning att vara glada åt vår aircondition nu i oktober.

Lördagen den 23 september står vi på camping Brunatal i Bispingen, vilket väder vi har haft idag, 21 grader, blå himmel och sol. Vi är nu tre par som åker vidare imorgon söndag genom Tyskland till Luxemburg och Grevenmacher. Längsta dagsetappen på resan ner med ca 55 mil, resterande dagar håller vi oss runt 40 mil och får någorlunda tidiga eftermiddagar på campingarna efterhand.

Ikväll blir det en liten tur till den lokala Bistron på campingen som har många fantastiska rätter att välja emellan. Dagens tillbud är det hemgjord Gordon Blue med gräddsås, kroketter och husets sallad till detta väljer vi dryck. Skulle vi mot förmodan orka efterrätt finns det även där mycket välja på.  

En liten tillbakablick:

Vi har fått forska och samtidigt fått lära oss ”lite” nytt om det här med grå starr. Vi har en bekant som berättade att han skulle ha blivit opererad för efterstarr innan de lämnade Sverige, men det hade inte blivit så eftersom avresan låg nära i tiden. Vi blev ombedda att forska i var man kunde få det gjort eftersom Jöran ju fick några knutar på tungan bortopererad och vi då var i kontakt med specialister. Jöran ringde efter information från vår tandläkarklinik till ett företag i Cartagena, men de kunde inte göra något eftersom de inte hade den laser vi efterfrågade.

Efterstarr kan uppkomma ett par månader till några år efter en gråstarroperation. Detta beror på att linskapseln grumlas vilket kan inträffa hos cirka hälften av dem som starropererats. Själva linsen åldras inte. Efterstarr behandlas med laser och dagens linser ger dock mindre efterstarr.

Vi fick kontakt med en privatklinik som i november välkomnade oss för en synundersökning och eventuell laserbehandling. Efter undersökningarna gjordes laserbehandlingen och sen blev det ytterligare en kontakt med oftalmologen doktor Valle som berättade att där i höger öga fanns en blöt gula fläcken – macula. Att vår bekant hade gula fläcken visste han om, men att det skulle vara den våta visste han inte. Det behövdes en snabb behandling av denna macula för att behålla synen så intakt som möjligt.

Gula fläcken – maculan kan förekomma i två varianter. Gula fläcken är området mitt i ögats näthinna där man ser som skarpast. Vid förändringar, ökad ålder ger ökad risk – vanligast efter 65 årsåldern- kan det vara den torra eller våta varianten. Den torra är vanligast och beror på att celler förtvinar och slutar fungera. Den våta förändringen beror på att det bildas nya blodkärl som ofta är mycket sköra och därför kan läcka in vätska under gula fläcken. Detta gör att gula fläcken svullnar vilket gör att synen snabbt försämras och saker kan se krokiga och förvrängda ut. Förändringarna gör också att cellerna i gula fläcken fungerar sämre med sämre syn och ibland förlorad syn mitt i synfältet.   Ungefär 4000-5000 svenskar diagnostiseras med våt maculadegeneration varje år och är den vanligaste orsaken till svår synnedsättning hos äldre personer.

Efter ett antal behandlingar på kliniken i Cartagena och sedan hos svensk ögonläkare har synen på det aktuella ögat gått från 10 % till 70 %:s syn vilket har ökat livskvaliteten betydligt.

 

Fakta och Länkar för er som vill läsa mer:

Grå starr – efterstarr:                https://www.1177.se/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Gra-starr/

Våt AMD:                                      https://sv.wikipedia.org/

(sök på åldersförändringar för våt gula fläcken)

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s